Project Description

Jan van Haasteren

Orange licensing

Jan van Haasteren is een bekende Nederlandse striptekenaar, bekend van zijn humoristische en kleurrijke puzzelplaten.

Kenmerkend voor zijn gedetailleerde tekeningen zijn de vele terugkerende elementen. De doorgewinterde fan zoekt in elke plaat direct naar de haaienvin, hét handelsmerk van Jan. Maar ook Sinterklaas, de handjes, het kunstgebit en Jans zelfportret kom je ook bijna altijd tegen.

Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam startte Jan zijn loopbaan bij een reclamebureau. In 1959 verruilde hij de reclamewereld voor de stripwereld en werkte hij onder meer voor Toonder Studio’s en de Donald Duck.

In 1972 verscheen de strip ‘Baron van Tast’ in het stripblad PEP. Dit was een fantastische uitlaatklep voor Jans bizarre ideeën. De wereld van de Baron is nooit wat het lijkt en vooral in de achtergronden kon Jan zich helemaal uitleven. Veel van Jans typische kenmerken, zoals de handjes en de haaienvin, vinden hun oorsprong in dit werk.

In de jaren ‘80 begint Jan met opdrachten voor Koninklijke Jumbo en gaat speciaal voor de puzzels tekenen. Jaar na jaar verschijnen er nieuwe puzzels met zijn prachtige tekeningen.

Zijn artwork wordt naast puzzels nu ook gebruikt voor kalenders, wenskaarten, boeken en geschenkartikelen.

Meer info vind je op de website van Jan van Haasteren. En volg van Haasteren ook op Facebook!

Jan van Haasteren - Orange Licensing - Puzzle A-round
Jan van Haasteren - Orange Licensing - Pim Pam Pet
Jan van Haasteren - Orange Licensing - Kalenders

Jan van Haasteren portfolio